A meddőségi kezelés lépései

Ha egy házaspárnál minimum egy éves rendszeres házasélet (heti 2-3 alkalom) során sem jön létre terhesség célszerű szakemberhez fordulni.

Megjegyzendő,hogy talán már a házasság előtt is jó lenne lenne bizonyos nem invazív (kockázattal nem járó) vizsgálatokat elvégeztetni - különösen 35 éves életkor felett -, hogy ne veszítsenek időt a párok és az esetleges kóros eltérések esetén, azonnal segítséget kapjanak ( pl. spermavizsgálat ,hormonvizsgálatok). Szintén javasolt, hogy már a "próbálkozás" egy éve alatt is változtassanak néhány szokáson, melyek javítják a természetes úton történő teherbeesés esélyét: a dohányzás elhagyása, egészséges életmód és kiegyensúlyozott étkezés (fehérjék, friss zöldség-gyümölcs, kevés szénhidrát), munkahelyi és párkapcsolati stressz minimalizálása, stb.

Mi történik, mikor felkeresnek bennünket egy meddőségi problémával?

Az első konzultáción tisztázódik a nőgyógyászati anatómia, a kórtörténet, az esetleges rendellenességek számbavétele megtörténik. A spermavizsgálat szintén alapvető szükségességű és szükség esetén az andrológiai kezelés a női kivizsgálással párhuzamosan megkezdhető. A meddőség kivizsgálásához nemcsak a hormonrendszer vizsgálata hanem az általános egészségügyi állapot felmérése is hozzátartozik. Ha a hölgy egészségi állapota rendezett, elvégezzük a méhűr és petevezetékek valamilyen vizsgálatát. Bármilyen betegséget észlelünk a pácienst szakemberhez irányítjuk, ha műtét szükséges ezt a házaspárral közösen mérlegeljük. A kivizsgálás végén összesítjük az eredményeket és ezek rendszerbe foglalva meghatározzuk azt, hogy milyen technológiával hozható létre a legoptimálisabban a terhesség (figyelembe kell venni a szakmai protokollokat és a jogszabályokat is). Természetesen az is előfordulhat, hogy a vizsgálatok ellenére semmilyen rendellenességet nem észlelünk: ekkor ismeretlen eredetű meddőséget kell kezelnünk.

Első szinten ovuláció indukciót végzünk melynek sikerrátája összességében 10 % alatti.( 3-10 alkalom a beteg döntése szerint)

Második kezelési szint a méhen belüli mesterséges megtermékenyítés (más néven inszemináció), ahol 10-15 % sikerráta. (3-6 alkalom)

Harmadik kezelési szintet jelentik az úgynevezett lombikbébi eljárások (IVF, ICSI, TESE, AHA stb.) ahol a sikerráta 25-35 %. (Ez egy kezelés sikeressége, több beavatkozás esetén a végső siker szakirodalmi adatok alapján kb. 70%-os).
A kezelések a páciens egyedi állapotának figyelembevételével történnek. 38 éves életkor felett a jelenlegi jogszabályok a lombikbébi eljárást teszik lehetővé elhagyva a többi, megelőző eljárást.