Lombikbébi eljárás

Lombikbébi kezelésen a szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció - IVF) különböző formáit értjük, melyek során a spermiumok és a petesejt "találkozója", így a petesejt megtermékenyülése is a szervezeten kívül, laboratóriumban történik. A bonyolult eljárás több lépcsőből áll:

A lombikbébi kezelés a párok teljes körű kivizsgálásával kezdődik. Ezután a női szervezetben hormontartalmú gyógyszerek (tabletták és injekciók) segítségével el kell érni, hogy a természetes egy petesejt/hónap helyett a petefészkek több (általában 4-10) petesejtet termeljenek. A petefészkek stimulációja körülbelül nyolc-tizenkét napig tart, közben a gyógyszerek hatását ultrahang-vizsgálatokkal, szükség esetén vérvételekkel, hormon meghatározásokkal ellenőrizzük.

A stimuláció végén ki kell nyerni a női szervezetből a petesejteket: a tüszőleszívás (punkció) kisebb műtétnek felel meg, általában a hüvelyboltozaton keresztül, ultrahang-vezérlés mellett történik a petefészkekből a petesejteket is tartalmazó tüszőfolyadék leszívása (a páciens kérésére altatásban vagy anélkül). A tüszőleszívás körülbelül 10-15 percig tart attól függően hány petesejtet szívunk le.A műtét után 3-4 órával a páciens kísérővel távozhat.

Ezután zajlik a laboratóriumban a petesejtek megtermékenyítése, ami a "hagyományos" lombikeljárás során hasonlít a természetben lezajló folyamathoz (a petesejtre 200-300 ezer spermiumot cseppentünk). Az ICSI technológiánál a spermiumokat üvegkapilláris segítségével a petesejt cytoplazmájába fecskendezzük egy mikromanimulátor nevű berendezés segítségével.

A petesejtek 60-80 %-a termékenyül meg az életkor illetve hormon státusz függvényében. A megtermékenyült petesejtek (embriók) fejlődését néhány napig a laboratóriumban figyeljük, majd 2-5 napos korukban visszahelyezzük a méh üregébe.
Bizonyos esetekben (35 évnél idősebb életkor, vastag üveghártya, magas FSH hormonérték, fagyasztott embriók, stb.) szükséges lehet az embriót borító üveghártya élvékonyítása. Ez elősegíti az embrió könnyebb megtapadását. A beavatkozást lézerrel végezzük a páciens kérésére. Az eljárás neve AHA (Asszisztált Hatching---segített kibújás--- angol szavakból ered).

Az embrió-visszaültetés (transzfer) technikailag hasonlít az inszeminációhoz: az embriókat kevés tápfolyadékkal vékony műanyag katéterbe szívjuk fel, majd a katétert a méh üregébe vezetve "fecskendezzük" be őket, ahol kedvező esetben megtapadnak a méh nyálkahártyában. A visszaültetés kb. 1-2 perces minimális kényelmetlenséggel járó eljárás és csak kivételesen kell műszeresen beavatkozni.

A visszaültetést követően fél-egy óra múlva a páciens távozhat. Otthonában pihenés és kímélet javasolt az elkövetkező 3 hétben amennyiben ez megoldható, valamint az embriók megtapadását általában gyógyszerekkel is segítjük.

21 nappal ez embriók visszaültetése után ultrahang vizsgálattal látható a korai petezsák, mely jelzi a terhesség bekövetkeztét.

Lombikbébi eljárás indokolt olyan pároknál, ahol a petesejt és a spermiumok "eredményes" találkozója, a megtermékenyülés természetes úton nagy valószínűséggel nem jön létre. Ilyen eset, ha a petevezetékek közül egyik sem átjárható (hiányzik vagy lezárt), vagy a spermiumok száma nagyon alacsony. Lombikbébi kezelés szükségessé válhat bizonyos nőgyógyászati betegségek kapcsán (pl. súlyos fokú endometriózis), illetve ha az egyszerűbb kezelések nem vezettek eredményre.