Lombikbébi terhesség

A lombikbébi eljárás által létrejött terhesség különbözik a spontán vagy alacsonyabb rizikójú beavatkozások (pl. inszemináció) során létrejött terhességektől:

Ikerterhesség kockázata
Mesterséges megtermékenyítés esetén számolni kell az iker illetve általában véve többesterhesség kockázatával. A nemzetközi irodalom szerint az esetek 25-35%-ában lehetséges a többesterhesség, amelynek 90-95%-a ikerterhesség. Az többes terhességek természetesen még inkább igénybe veszik az anyai szervezetet ezért különös odafigyelést igényelnek.

Genetikai problémák
A lombikbébi eljárás kapcsán több szempontból is érdemes megvizsgálni a genetikai kockázatokat. Egyrészt a szakirodalom szerint a meddő pároknál eleve nagyobb valószínűségű a genetikai rendellenesség, azaz ezen párok esetén a kockázat mindennemű eljárás nélkül is magasabb. Természetesen az eljárásnak is van kockázata genetikai szempontból, azonban a szakirodalom jelenlegi állása nem tudja pontosan megállapítani, hogy ez mekkora, s a kezelés során használt gyógyszerek gyártói sem tudják ezt pontosan behatárolni, így kizárni sem lehet őket. Javasoljuk, hogy az eljárás megkezdése előtt tájékozódjon kezelőorvosánál az Ön esetében fennálló kockázatokról. Ezen kockázatokat - valamint a tényt, hogy a lombikbébi eljárás eredményeként született babák nagy többsége egészségesen látja meg a napvilágot - figyelembe hozza meg döntését.

Igénybevétel a gyógyszeres kezelés miatt
Hiperstimuláció?

Stressz: Míg egy "átlagos" terhesség esetén a nő egy természetes folyamatnak érzékeli a várandósságot, addig a lombikbébi eljárás által létrejött terhességet számos kivizsgálás, gyógyszeres kezelés, műtét és beavatkozás előzi meg. Természetes hát, hogy az érintett hölgyek kemény küzdelemnek élik meg a folyamatot, melynek során sok elvárásnak és külső kényszernek kell megfelelni, dönteni kell a kockázatok felvállalásáról. Az világháló terjedésével szintén gyakori, hogy a hölgyek különböző fórumokból kapott tippek, vélemények alapján ítélik meg saját terhességüket, ezáltal tovább növelve a lelki terhelést. Intézetünkben a terhesgondozás folyamata során felhívjuk a leendő anyukák figyelmét a helyes életvitelre és lelki beállítottságra.