Donor petesejt és spermium

Petesejt adományozás - petesejt donor igénybevétele

Bizonyos esetekben a női szervezet, bár terhesség befogadására alkalmas lenne, nem képes petesejt termelésére. Ilyenkor "idegen" petesejtet lehet a pár férfi tagjának spermiumaival megtermékenyíteni, és az így létrejövő embriókat visszaültetni a pár nőtagjának méhébe. Az eljárás során a petesejtet adományozó nőnél szabályos lombikbébi stimulációt és petesejtnyerést kell végezni, a "fogadó" női szervezet ciklusát pedig hormonális kezelés segítségével pontosan az előbbihez kell igazítani, "szinkronizálni".

A női -petesejt donor csak házaspár egyeneságú rokona lehet aki legalább egyszer szült, egy élő gyermeke van, 35. életévét még nem töltötte be, és házastársa is hozzájárul a petesejt adományozáshoz.

A donor kivizsgálása sokkal bonyolultabb és összetettebb mint egy hagyományos lombikbébi eljárásban részt vevő páciens vizsgálata.

Sperma adományozás - sperma donor igénybevétele

A donor spermium adományozás a fentiekkel szemben sokkal egyszerűbb eljárás. Ha a házaspár arról dönt hogy donort kíván igénybe venni ( azoospermia áll fenn, azaz nincs spermium, nagyon alacsony spermaszám, többszöri sikertelen lombikbébi eljárás, nem akarják a lombikeljárás kockázatait felvállalni stb.), nyilatkozatot ad erről a szándékáról.

A spermadonációval foglalkozó intézetet (spermabank) felkeresik és kiválasztják a donort. Az adott intézet - előzetes egyeztetés után - folyékony nitrogénben intézetünkbe szállítja a donor spermát.
Ezzel a spermiummal végezzük a megtermékenyítést (IVF lombikbébi eljárás, inszemináció, stb.)