Gyógyszeres kezelés a meddőség ellen

Amennyiben a női szervezet nem, vagy nem szabályosan képes petesejt termelésére, a petefészek működését gyógyszeres úton serkentve lehet szabályos peteérést biztosítani. A rendelkezésre álló készítmények egy része tabletta, más része csak injekció formájában érhető el. A hormonális meddőségi kezeléseknél nincs két egyforma eset: mindenki más-más módon reagál ezekre a gyógyszerekre, sőt ugyanaz a személy is másképpen reagálhat hónapról-hónapra. A petefészek gyógyszeres stimulációját (ovuláció-indukció) éppen ezért követni, monitorizálni kell (tüszőmérés), ami leggyakrabban ultrahang-vizsgálattal történik. Amint a petesejtek éretté válnak (erre a petefészekben lévő tüszők nagyságából, hormonvizsgálatokból lehet következtetni) injekcióval mesterségesen történik a tüszőrepedés kiváltása.

Az ovuláció-indukció lehet önálló kezelési forma (pl. PCO-szindrómában), de része a bonyolultabb technikáknak is. Amennyiben más társbetegségek (pl.cukorbetegség, pajzsmirigy csökkent vagy fokozott működése stb.) is jelen vannak a páciensnél a hormonális meddőségi kezelést endokrinológus vagy belgyógyász segítségével folytatjuk.

Az embrió beágyazódását sárgatest hormonokkal segítjük elő: ez lehet hüvelyi gél, injekció, szájon át adagolt tabletta, stb.